Menu

El dividend fiscal de la independència

L’any 1919 un jove i impetuós economista britànic assistia a la Conferència de Pau de París com a representant del Tresor britànic. Empipat pels termes pactats al Tractat de Versalles i en particular per les enormes compensacions econòmiques que els aliats exigien als vençuts, va dimitir i va tornar a Cambridge, on en tan sols dos mesos va escriure un llibre de gran impacte internacional titulat Les conseqüències econòmiques de la pau. El mite de John Maynard Keynes s’havia començat a forjar.

Durant la dècada dels anys 20, Keynes va continuar la seva croada contra les compensacions desmesurades imposades sobre les Potències Centrals estudiant la qüestió des d’una perspectiva més analítica. Els escrits de Keynes sobre “el problema de les transferències” (o transfer problem en anglès) van generar un intens debat acadèmic en què van participar alguns dels economistes més brillants de la primera meitat del segle XX, com ara Pigou, Ohlin, Meade, Viner i Samuelson.

El debat sobre el problema de les transferències se centra en el càlcul del cost efectiu per a un país (posem Alemanya) de fer una transferència monetària d’una certa quantitat (posem 15.000 milions d’euros), a un altre país (posem França). Es podria pensar que la resposta a aquesta pregunta és trivial: el cost són... 15.000 milions d’euros! Com amb moltes qüestions econòmiques, però, la resposta trivial sovint acaba sent inexacta perquè ignora certs aspectes importants del problema.

[...]

- Llegeix l'article sencer al diari ARA

Pol Antràs

Pol Antràs es Catedrático de Economía en la Universidad de Harvard. Se doctoró en el Massachusetts Institute of Technology en 2003. Ha sido director del grupo de trabajo sobre Comerio Internacional y Organizaciones en el National Bureau of Economic Research y también mantiene una afiliación con el CEPR de Londres. Ha impartido clases como visitante en el MIT y la LSE. Es co-editor del Journal of International Economics y editor asociado de varias revistas internacionales. Su investigación se centra en la economía internacional.
Sitio Web: www.economics.harvard.edu/faculty/antras

Lo último de Pol Antràs

volver arriba
FaLang translation system by Faboba

LECTURAS RECOMENDADAS