Menu

Balança Fiscal Catalunya: 2006-2009

Aquí va el link del document oficial de la Balança Fiscal de Catalunya amb Espanya per als anys 2006-2009, penjat per la conselleria d'economia el dia 12 de Març de 2012.


Sorprèn que la portaveu econòmica del PSC, Rocio Martínez-Sampere acusi Mas-Colell de falta de rigor per no publicar totes les dades i, en particular, de no publicar les dades sense neutralitzar el dèficit del govern central que donen un balanç de 791 milions en lloc dels 16.409 milions que diu Mas-Colell. Si mireu la pàgina 68 del document linkejat, surt exactament la dada de 791 milions que deia Rocio.

Suposo que ara diran els del PSC que el govern ha publicat el document a corre-cuita a la web. La conselleria diu que el document va ser penjat el dia 12 a les 17:30 (veure foto superior) i la Rocio va fer les acusacions el 15. La veritat és que jo no sé quin dia va ser penjat el document. El què sí sé és que és impossible que una economista com la Rocio (que és una bona economista, no ho dubteu) pugui calcular la balança fiscal de Catalunya en 48 hores quan als experts en el tema els ha costat mesos. I com que és impossible, jo em pregunto: si Mas-Colell va amagar la dada de 791 milions, com va arribar la Rocio a la conclusió de que el dèficit sense neutralitzar era de 791 milions d'euros, exactament la mateixa quantitat a la que ha arribat Mas-Colell?

Amb això no vull dir que, a la presentació, en Mas-Colell no posés èmfasi en les balances neutralitzades i ignorés les no-neutralitzades. És normal que ho fes ja que jo penso que les dades no neutralitzades no tenen sentit. Ho vaig argumentar a un post anterior. Però abans d'acusar Mas-Colell de "només" publicar les dues metodologies neutralitzades i ignorar les no-neutralitzades, estaria bé que la portaveu del PSC fes una ullada a la presentació de Castells al 2008 (quan va presentar les balances 2002-2005): parla de "només" dues metodologies, la monetària i la del benefici... ambdues neutralitzades o corregides pel dèficit del govern central.

El primer requeriment del rigor consisteix a dir la veritat.

Xavier Sala i Martín

Xavier Sala i Martín es el Catedrático J and M Grossman de Desarrollo Económico de la Universidad de Columbia en Nueva York. Obtuvo su doctorado (PhD) en la Universidad de Harvard en Massachusetts en 1990. También ha dado clases a las universidades de Yale, Harvard y la UPF de Barcelona. Es investigador asociado del National Bureau of Economic Research en Estados Unidos y es el asesor principal del Centro de Competitividad Global del Foro Económico Mundial de Davos, Suiza. Su investigación se centra en el crecimiento y desarrollo económico y la macroeconomía.
Sitio Web: www.salaimartin.com
volver arriba
FaLang translation system by Faboba

LECTURAS RECOMENDADAS