Menu

El dividend fiscal de la independència

L’any 1919 un jove i impetuós economista britànic assistia a la Conferència de Pau de París com a representant del Tresor britànic. Empipat pels termes pactats al Tractat de Versalles i en particular per les enormes compensacions econòmiques que els aliats exigien als vençuts, va dimitir i va tornar a Cambridge, on en tan sols dos mesos va escriure un llibre de gran impacte internacional titulat Les conseqüències econòmiques de la pau. El mite de John Maynard Keynes s’havia començat a forjar.

Durant la dècada dels anys 20, Keynes va continuar la seva croada contra les compensacions desmesurades imposades sobre les Potències Centrals estudiant la qüestió des d’una perspectiva més analítica. Els escrits de Keynes sobre “el problema de les transferències” (o transfer problem en anglès) van generar un intens debat acadèmic en què van participar alguns dels economistes més brillants de la primera meitat del segle XX, com ara Pigou, Ohlin, Meade, Viner i Samuelson.

El debat sobre el problema de les transferències se centra en el càlcul del cost efectiu per a un país (posem Alemanya) de fer una transferència monetària d’una certa quantitat (posem 15.000 milions d’euros), a un altre país (posem França). Es podria pensar que la resposta a aquesta pregunta és trivial: el cost són... 15.000 milions d’euros! Com amb moltes qüestions econòmiques, però, la resposta trivial sovint acaba sent inexacta perquè ignora certs aspectes importants del problema.

[...]

- Llegeix l'article sencer al diari ARA

Pol Antràs

Pol Antràs és Catedràtic d’Economia a l’Universitat de Harvard. Es va doctorar al Massachusetts Institute of Technology el 2003. Ha sigut director del grup de treball sobre Comerç Internacional i Organitzacions al National Bureau of Economic Research i també manté una afiliació amb el CEPR a Londres. Ha impartit classes com a visitant al MIT i a la LSE. És co-editor del Journal of International Economics i editor associat de vàries revistes internacionals. La seva recerca es centra en l’economia internacional.
Lloc Web: www.economics.harvard.edu/faculty/antras

L'últim de Pol Antràs

Tornar al principi
FaLang translation system by Faboba

LECTURES RECOMANADES